STF Fjällhornet Resort

Läs mer

Nyvallen

Att ha ”obråttom”

Vi behöver alla ta tills oss det här med att ha ”obråttom”, att bara ta det lite lugnt ibland. Men visst, jag måste erkänna, att det var bråttom när jag skulle ta en promenad för att upptäcka min närmiljö runt STF Fjällhornet Resort. Att gå snabbt är nämligen min specialitet och jag hade bråttom att komma fram innan regnet. Skynda innan det var lunchdags. Men så fort jag gått över bron till Nyvallen, sett mig omkring, grönskan, blommorna, fina gamla hus och en gångvänlig grusväg, ja då rann brådskan liksom av mig.   En harunge sprang över vägen. Jag stannade upp och hörde mig själv prata barnspråk med harungen som sedan länge sprungit och gömt sig. Jag vandrar vidare upp till bommen där vägen är stängd för biltrafik. Viker av till vänster in på stigen. Ser skirt gröna granskott, hör fågelkvitter och känner den mjuka stigen under skorna.   Efter 300 meter ser jag vattenfallet. Ljungan brusar och skummar. Jag slår mig ner och bara blundar, lyssnar och njuter. Vattenfall är lockande och lite skrämmande. Kanske är det kraften i vattnet eller är det bara känslan av att vara lite rädd att ramla i. Det är i alla fall en fantastiskt rogivande plats, ljuvligt att bara sitta ner och träna på att ha ”obråttom”.   Vattnet, bruset och regndropparna på mitt ansikte, det här kallar jag livskvalitet. Allt det här finns i min närmiljö. Fallet i Ljungan ligger endast 1,9 km från STF Fjällhornet Resort. En trevlig utflykt för hela familjen. Eva Åslund Platschef Fjällhornet Resort

 • STF Fjällhornet Resort
 • Utflykt
 • STF
 • artikel

På väg mot Helags

Helags tur och retur

Minus 31 grader! Vilken utmaning i denna kyla, jag som ska ha skotertur till Helags fjällstation med mina belgiska gäster. Känner mig lite tveksam till turen och faktiskt också lite besviken vädret när jag sätter mig i bilen och åker mot jobbet på STF Fjällhornet Resort. Men ju närmare jag kommer desto ”varmare” blir det, -24 och jag anar att temperaturen kommer att bli behagligare framöver dagen. Vi ska nog ta oss till Helags i dag trots allt!  Familjen samlas runt min stora släde. De kryper ner bland filtar, sovsäckar och fårskinn. De minsta bäddas ner i en cykelvagn som placeras i släden.   Mina funderingar om det är för skumpigt, för kallt eller för skrämmande för barnen får ge vika när vi kommer upp på kalfjället. Vita vackra vidder, molnfri himmel och leende gäster bak i släden. Jag behöver inte sälja in någonting. Vi fotograferar, är tysta och njutningsfulla, faktiskt nästan lite saliga. Min belgiska familj med sina fyra barn är rosiga om kinderna. Vi gör flera stopp, tittar på järvspår, ser flygande ripor och någon enstaka skidåkare.   Helags fjällstation tar emot oss med värme, soppa och goda våfflor. Vi sitter i storstugan och bekantar oss med varandra. Familjen kommer från södra Belgien och de har varit i Sverige flera gånger och hos oss på Fjällhornet Resort en gång, fast då på sommaren. Sofie och barnen har aldrig varit upp på kalfjället tidigare och det känns extra härligt att få bjuda på den upplevelsen en dag som denna.   De två minsta barnen somnar sött i sin cykelvagn redan ett par minuter efter att vi startat vår hemfärd, medan vi andra försöker ta in allt det vackra och storslagna. Familjen och även jag får en dag att minnas, en dag att där känslan av tacksamhet och förundran över storslagenheten fyller oss till bredden.  Eva Åslund, Platschef på Fjällhornet Resort  

 • Helags
 • artikel
 • STF Fjällhornet Resort

STF:s Hållbarhetslöfte

Fjällhornet Resort har uppdaterat STFs hållbarhetslöfte

Vid årsskiftet uppdaterade STF sitt hållbarhetslöfte till gästerna och vi på STF Fjällhornet Resort var bland de första att skriva på. STF Fjällhornet Resort i Ljungdalen är sedan sommarsäsongen 2017 en av Svenska Turistföreningens (STF) anläggningar i fjällen genom ett franchiseavtal med STF. Svenska Turistföreningens medlemmar och många andra vill kunna upptäcka Sverige på ett hållbart sätt och hållbarhetsarbetet är en viktig fråga för många gäster. I slutet av 2016 lanserade STF därför Hållbarhetslöftet. Det är ett löfte från varje enskilt boende till gästen och ambitionen är att alla föreningens anläggningar ska ha avlagt löftet i slutet av 2019. STF Fjällhornet Resort har redan i juni 2018 avlagt STFs hållbarhetslöfte, vilket innebär att du som gäst nu kan förvänta dig att anläggningen bland annat har ett aktivt engagemang i lokalsamhället, arbetar med källsortering och en hållbar energiförbrukning, använder miljömärkta produkter och är en ansvarsfull arbetsgivare. Löftet som är kopplat till FN:s globala mål och Agenda 30 innebär i korthet att anläggningen uppfyller följande punkter: Vi hjälper dig att bli en hållbar gäst Vi källsorterar vårt avfall Vi tar ansvar för energiförbrukningen Vi värnar om vattnet som resurs Vi bidrar till en levande bygd och hållbart jordbruk Vi är engagerade i samhället Vi använder miljöanpassade produkter Vi främjar välmående och god folkhälsa Vi är en ansvarsfull arbetsgivare   Hållbarhetslöftet ses som ett komplement till befintliga miljöcertifieringar och pågående miljöarbete och är ett sätt att visa upp hållbarhetsarbetets alla olika delar. Förhoppningen är att löftet även ska inspirera gäster och andra till att uppleva Sverige hållbart. – Vi är tacksamma över att Svenska Turistföreningen går i täten för ett hållbart turistande och stolta över att STF Fjällhornet Resort uppfyller alla krav för att avlägga hållbarhetslöftet, säger Eva Kristiansson, VD Personalstiftelsen PostNord Plus.   

 • STF
 • Hållbart
 • artikel

Skotertur

Sök äventyret i Sverige!

Det finns mycket att upptäcka i vårt avlånga land! Fjärran från storstadspulsen kan du uppleva vildmarken och lugnet i storslagen fjällnatur. Ett tips är att utforska Fjällmassivet Helags norr om Ljungdalen! Fjället utgör tillsammans med Sylarna det sydligaste högfjällsområdet i Sverige. Den högsta toppen mäter 1 797 m över havet vilket gör den till den högsta svenska bergstoppen söder om polcirkeln. På östra sidan finns den berömda Helagsglaciären som är 600 m lång. Fjällområdet är välbesökt under både sommar- och vintersäsongen vilket säkert beror på att leden anses lätt att vandra, turen upp till den mysiga fjällstationen tar bara några timmar. På fjällstationen som är belägen på drygt 1000 meters höjd erbjuder man både fika, mat och shopping i en liten butik. Det går även att övernatta om man skulle vilja. Här finns också en avkopplande bastu och den öppna spisen i matsalen sprakar och värmer gott om kvällarna. Helags nås enklast från Ljungdalen. Man vandrar först genom ett fjällbjörkslandskap innan man når kalfjället och sedan Helags. Fortsätter man vandra mot nordväst kommer man till Sylarna. Tillsammans med Blåhammaren och Storulvån bildar Sylarna den klassiska ”Jämtlands-triangeln”. Om du är nyfiken på Helags vill vi gärna tipsa om att STF Fjällhornet Resort har ett alldeles utmärkt utgångsläge för ditt äventyr, 12 km är leden som tar dig från anläggningen till fjället.   

 • Aktiviteter
 • vandring
 • Helags
 • artikel

Aktiva möten på STF Fjällhornet Resort

Konferens mot nya höjder

En konferens eller gruppresa till STF Fjällhornet Resort brukar bli ett minne för livet. Har man väl varit här en gång så vill man tillbaka. Här får tankarna tid att tänkas, här andas ni frisk och klar fjälluft. Här känner ni dofterna från naturen, hör ljudet från fjällbjörkarnas sus och fåglarnas sång. En vackrare plats att ha konferens på är svår att hitta. Ni bor i våra stugor med plats för totalt 56 personer fördelat på 40 ordinarie bäddar och 16 extrabäddar. Konferens och aktiviteter har ni med fördel utomhus, men vill ni samlas inne finns det ett storstuga med plats för 35-40 sittande personer. Där kan man ha möten och äta mat tillsammans. Lokalen är inte utrustad med konferensbord eller övrig konferensutrustning utan här är det papper och penna som gäller och det kreativa tänkandet som är i fokus. Vill ni förgylla konferensen med en aktivitet som skapar mer kreativitet och energi? Låt oss föreslå några aktiviteter som våra tidigare konferensgäster och grupper uppskattat: Fjällvandring Fågelskådning Paddla kanot Fiske Bär och svampplockning Skidåkning på längden och utför Skotertur till Helags Toppbestigning av Helags Grilla över öppen eld Fler aktiviteter och utflyktsmål Kontakta oss gärna för fler förslag samt prisuppgifter eller om ni har egna idéer och uppslag.   

 • Konferens
 • Aktiviteter
 • vandring
 • Skidåkning
 • Fågelskådning
 • Fiske
 • Helags
 • artikel
 • Grupp

Prenumerera på vårt nyhetsbrev


You are now subscribed