STF Fjällhornet Resort

Läs mer

STF:s Hållbarhetslöfte

Fjällhornet Resort har avlagt STFs hållbarhetslöfte

STF Fjällhornet Resort i Ljungdalen deltar i Svenska Turistföreningens arbete för hållbar turism i Sverige. STF Fjällhornet Resort i Ljungdalen är sedan sommarsäsongen 2017 en av Svenska Turistföreningens (STF) anläggningar i fjällen genom ett franchiseavtal med STF. Svenska Turistföreningens medlemmar och många andra vill kunna upptäcka Sverige på ett hållbart sätt och hållbarhetsarbetet är en viktig fråga för många gäster. I slutet av 2016 lanserade STF därför Hållbarhetslöftet. Det är ett löfte från varje enskilt boende till gästen och ambitionen är att alla föreningens anläggningar ska ha avlagt löftet i slutet av 2019. STF Fjällhornet Resort har redan i juni 2018 avlagt STFs hållbarhetslöfte, vilket innebär att du som gäst nu kan förvänta dig att anläggningen bland annat har ett aktivt engagemang i lokalsamhället, arbetar med källsortering och en hållbar energiförbrukning, använder miljömärkta produkter och är en ansvarsfull arbetsgivare. Löftet innebär i korthet att anläggningen uppfyller följande punkter: Vi är engagerade i samhället Vi källsorterar vårt avfall Vi värnar om vattnet som resurs Vi använder miljöanpassade produkter Vi tar ett helhetsperspektiv på vår verksamhet Vi hjälper dig att bli en hållbar gäst Vi tar ansvar för energiförbrukningen Vi bidrar till en levande bygd och ett hållbart jordbruk Vi är en ansvarsfull arbetsgivare Vi följer STFs övergripande hållbarhetslöfte Hållbarhetslöftet ses som ett komplement till befintliga miljöcertifieringar och pågående miljöarbete och är ett sätt att visa upp hållbarhetsarbetets alla olika delar. Förhoppningen är att löftet även ska inspirera gäster och andra till att uppleva Sverige hållbart. – Vi är tacksamma över att Svenska Turistföreningen går i täten för ett hållbart turistande och stolta över att STF Fjällhornet Resort uppfyller alla krav för att avlägga hållbarhetslöftet, säger Eva Kristiansson, VD Personalstiftelsen PostNord Plus.   

 • STF
 • Hållbart
 • artikel

STF Fjällhornet Resort

Fjällvandring är en lisa för själen

Upptäck vandring i härliga Härjedalen. STF Fjällhornet Resort arrangerar två vandringsveckor med olika svårighetsgrader. Vandringsvecka De turer som erbjuds denna vecka är anpassade för dig som känner dig tryggare med en guide eller helt enkelt vill ha sällskap på vandringen. Beroende på vilket paket du bokat (vecka, kortvecka eller långhelg) går vi en eller två turer som är ca en mil vardera i en skiftande terräng med både myrar och fjällhedar. När vi kommer upp på någon topp är utsikten formidabel med vyer mot Helagsfjällets 1 797 meter över havet med Sveriges sydligaste glaciär, Vålåsjöfjällen och dalgången efter älven Ljungan. I lugnt tempo tittar vi på blommor, fåglar och mycket annat som vi träffar på efter stigarna. Om det blir lämmelår har vi chansen att stöta på denna tuffa gnagare. Eftersom terrängen är skiftande lämnar vi gymnastikskorna hemma och använder kängor eller rejäla stövlar. Regnkläder och en varm tröja är bra att ha med ifall vi skulle råka ut för någon regnskur. En vattenflaska och god fika som avnjuts under dagen är en självklarhet i ryggsäcken. Vandring till Helagsfjället med topptur Detta är en tur där det krävs lite vandringsvana och kondition. Första dagen går vi genom Kesudalens vackra dalgång med björkskog, fäbodstugor och Kesusjön som ligger som ett smycke i dalen. Efter ca 5 km försvinner björkskogen och vi kommer upp på fjällheden mot Helags där vi fortsätter den vältrampade stigen, tar en fikapaus och lyssnar efter fjällets näktergal blåhaken. Nu återstår ca 7 km vandring till Helags fjällstation där vi övernattar. På fjällstationen kan man beställa en god trerätters middag eller laga egen mat i stugorna. Efter frukost och väderspaning bestämmer vi om toppturen är genomförbar, om så är fallet väntar några timmars vandring upp - nästan 800 höjdmeter till toppen, 1 797 meter över havet - och vid klart väder får vi som belöning en vidunderlig 360 graders utsikt över Sverige och in i Norge. Efter denna upplevelse börjar vandringen tillbaka mot Fjällhornet med en rätt brant utförsbacke ner från fjället där vi kan träffa på fjällripor och snösparvar mellan klippblocken. Nöjda och glada återser vi stugbyn på eftermiddagen med en ny upplevelse i minnet. Lite utrustningstips: Kängor eller stabila stövlar och regnkläder är ett krav. Mössa, vantar och en varm tröja kan behövas, extra strumpor kan vara skönt att byta till. Rejält med fika och en termos, vattenflaska. En bra ryggsäck, gärna med regnskydd. Skavsårsplåster kan vara bra att ha med vid behov.   

 • Aktiviteter
 • vandring
 • Helags
 • artikel

STF Fjällhornet Resort

Fågeläventyr i Ljungdalen

Man behöver inte åka utomlands för att uppleva ett riktigt fågeläventyr. Kent Moén har sedan år 2000 tagit hand om gästerna på STF Fjällhornet Resort och han arrangerar också flera aktiviteter för anläggningens gäster, bl.a. vandringar och fågelskådning. Här berättar Kent om sina upplevelser under fågelskådarveckan som i år arrangeras för 7:e gången på anläggningen. "I sex år har jag nu arrangerat fågelskådarveckan på Fjällhornet och här kommer ett litet axplock på vad vi upplevt. För det är verkligen en stor upplevelse att en tidig morgon komma upp till Flatruet och se den smalnäbbade simsnäppan som snurrar runt i vattnet och virvlar upp insekter eller simmar runt och snappar åt sig mygglarver på ytan. Höra småspoven som drillar ute på myren eller att se brushanarnas tysta spel på en tuva, jordugglan som sveper fram på tysta vingar och söker lämmel och sork. Artrikedomen är stor för att vara en fjällhed; fjällabb, fjällvråk, lappsparv och inte minst den skönsjungande blåhaken, även kallad fjällens näktergal, har vi njutit av varje år. Mellan 80-100 arter har vi kryssat under veckorna, den mest oväntade observationen är en rosenstare som visade sig nere i Ljungdalen 2011. Fågelskådning är en hobby som alla kan ägna sig åt, man bestämmer själv vilken nivå man vill ligga på och man lär sig efter hand. Våra turer fungerar lika bra för nybörjaren som för den lite mer vane skådaren. En bra kikare, kläder efter väder och en ryggsäck laddad med fika bör man ha. En tubkikare tar skådningen till en ny dimension men den kostar en del. Sist men inte minst, fågelskådning tar dig ut i naturen och du kommer att se och uppleva platser som du inte visste fanns. Man behöver inte åka till Peru (som i en nyligen avslutad tv-serie) för att uppleva de stora fågeläventyret men vem vet, kanske hamnar du där till slut."   

 • Aktiviteter
 • Fågelskådning
 • artikel

STF Fjällhornet Resort

Fjällhornet Resort är en del av Svenska Turistföreningen

Sedan sommaren 2017 är Fjällhornet Resort en av Svenska Turistföreningens (STF) anläggningar i fjällen. STF erbjuder omkring 300 vandrarhem, hotell, fjällstationer och fjällstugor för äventyrliga turister runt om i landet. Samarbetet gör det möjligt att än fler får tillgång till upptäcka området kring Fjällhornet Resort nära Helagsmassivet i Ljungdalsfjällen, nordvästra Härjedalen.   Fjällhornet Resort ägs och drivs av Personalstiftelsen PostNord Plus. Sedan 1984 har stiftelsen erbjudit PostNords anställda och seniorer möjligheten att bo i fantastiska stugor, precis där vildmarken tar vid. Idag tar anläggningen även emot externa gäster.   - Vi har valt att bli en del av STF-familjen för att bidra med minnesvärda upplevelser. STF:s värdegrund liknar väldigt mycket det uppdrag stiftelsen har nämligen att skapa en aktiv fritid för PostNord-koncernens medarbetare. Vi vill synas under ett förtroendefyllt varumärke inspirera, underlätta och engagera STFs medlemmar genom att erbjuda boende och aktiviteter på Fjällhornet Resort, säger Eva Kristiansson, vd Personalstiftelsen PostNord Plus   Den första stugan på Postvallen i Ljungdalen uppfördes redan år 1961 av Postens Idrottsförening. Anläggningen sköts sedan 17 år med stor omsorg av stugvärden Kent Moén.   - Vi arbetar ständigt med att hitta nya intressanta boenden för våra medlemmar. Fjällhornet Resort har en fantastisk orörd fjällnatur precis runt stugknuten, vandring på sommaren och skidåkning på vintern. Det finns gott om härliga naturupplevelser i en otroligt vacker fjällmiljö, därför är vi stolta och glada över att få välkomna de till STF, säger Anita Boström, franchiseansvarig norra Sverige på STF.  Som medlem i Svenska Turistföreningen kan du boka STF Fjällhornet Resort på www.svenskaturistforeningen.se/fjallhornet   

 • STF
 • artikel

STF Fjällhornet Resort

Sök äventyret i Sverige!

Det finns mycket att upptäcka i vårt avlånga land! Fjärran från storstadspulsen kan du uppleva vildmarken och lugnet i storslagen fjällnatur. Ett tips är att utforska Fjällmassivet Helags norr om Ljungdalen! Fjället utgör tillsammans med Sylarna det sydligaste högfjällsområdet i Sverige. Den högsta toppen mäter 1 796 m över havet vilket gör den till den högsta svenska bergstoppen söder om polcirkeln. På östra sidan finns den berömda Helagsglaciären som är 600 m lång. Fjällområdet är välbesökt under både sommar- och vintersäsongen vilket säkert beror på att leden anses lätt att vandra, turen upp till den mysiga fjällstationen tar bara några timmar. På fjällstationen som är belägen på drygt 1000 meters höjd erbjuder man både fika, mat och shopping i en liten butik. Det går även att övernatta om man skulle vilja. Här finns också en avkopplande bastu och den öppna spisen i matsalen sprakar och värmer gott om kvällarna. Helags nås enklast från Ljungdalen. Man vandrar först genom ett fjällbjörkslandskap innan man når kalfjället och sedan Helags. Fortsätter man vandra mot nordväst kommer man till Sylarna. Tillsammans med Blåhammaren och Storulvån bildar Sylarna den klassiska ”Jämtlands-triangeln”. Om du är nyfiken på Helags vill vi gärna tipsa om att STF Fjällhornet Hotel & Resort har ett alldeles utmärkt utgångsläge för ditt äventyr, 12 km är leden som tar dig från anläggningen till fjället. Fjällhornets stugvärd är utbildad fjällguide och kan svara på alla dina frågor gällande vandring i trakterna.   

 • Aktiviteter
 • vandring
 • Helags
 • artikel

STF Fjällhornet Resort

Konferens mot nya höjder

En konferens eller gruppresa till STF Fjällhornet Resort brukar bli ett minne för livet. Har man väl varit här en gång så vill man tillbaka. Här får tankarna tid att tänkas, här andas ni frisk och klar fjälluft, här känner ni dofterna från naturen och hör ljudet från fjällbjörkarnas sus och fåglarnas sång. En vackrare plats att ha konferens på är svår att hitta. Ni bor i våra stugor med plats för totalt 56 personer fördelat på 40 ordinarie bäddar och 16 extrabäddar. Konferens och aktiviteter har ni med fördel utomhus, men vill ni samlas inne finns det ett sällskapsrum med plats för 35-40 sittande personer. Där kan man ha möten och äta mat tillsammans. Lokalen är inte utrustad med konferensbord eller övrig konferensutrustning utan här är det papper och penna som gäller och det kreativa tänkandet som är i fokus. Vill ni förgylla konferensen med en aktivitet som skapar mer kreativitet och energi? Låt oss föreslå några aktiviteter som våra tidigare konferensgäster och grupper uppskattat: Fjällvandring Fågelskådning Paddla kanot Fiske Bär och svampplockning Skidåkning på längden och utför Skotertur till Helags Toppbestigning av Helags Bastu och bad Grilla över öppen eld Fler aktiviteter och utflyktsmål Kontakta oss gärna för fler förslag samt prisuppgifter eller om ni har egna idéer och uppslag.   

 • Konferens
 • Aktiviteter
 • vandring
 • Skidåkning
 • Fågelskådning
 • Fiske
 • Helags
 • artikel
 • Grupp

Prenumerera på vårt nyhetsbrev


You are now subscribed