När du bor på STF Fjällhornet Resort har du djurlivet runt knuten. Här nedan ser du exempel på vilka djur du kan möta.
Björn Ursus arctos
Förekomsten av björn är relativt låg för att vara i Härjedalen men störst chans att få se en har du på våren. Då infaller brunsten och en del unga oerfarna björnar har lämnat honorna. En biltur runt Storsjön på kvällen eller tidigt på morgonen är ett hett tips.
Dalripa Lagopus lagopus
Dalripa är den ripa som är absolut vanligast runt STF Fjällhornet Resort. På sommaren ser du den sällan men under vintern finns spåren överallt och den flyger ofta upp när man åker skidor i Blå spåret eller i björkskogen. Vårens ripspel är en härlig upplevelse för de morgonpigga.
Fjällripa Lagopus muta
Ripan vistas på högfjället, gärna på topparna där snön blåser bort på vintern. En vacker vårdag kan du höra deras knarrande läten från någon fjällsida eller se den sitta på en sten och sola.
Fjällräv Alopex lagopus
En starkt hotad art, men runt området Helags-Sylarna finns en av de starkaste fjällrävstammarna i Sverige och 2024 föddes drygt 36 valpar. Vill du se en fjällräv livs levande har du chans här, men det är inte lätt eftersom rävarna är vita som snö på vintern och väl kamouflerade även på sommaren. Tillsammans med ren och fjällämmel är fjällräven en av de äldsta däggdjursarterna på den skandinaviska halvön.
Järv Gulo gulo
Våren är den tid då järven är som mest aktiv. Då har honan sina ungar i en djup snödriva eller stenhåla och måste regelbundet hämta mat från någon köttgömma eller ett nyslaget byte. Hanarna vandrar varje dag miltals genom markerna på jakt efter någon parningsvillig hona. Att i gryning och skymning sitta med kikare och spana över fjällvidderna kan löna sig.
Kungsörn Aquila chrysaetos
Hur mäktigt är det inte att se en Kungsörn segla fram över vidderna spanande efter något byte. Ljungans dalgång har gott om örnar och den som riktar blicken uppåt har stor möjlighet att få syn på en.
Lo Lynx lynx
Lodjuret är ganska sällsynt och mycket svårt att få se. Lon är nästan uteslutande aktiv på natten men vintertid ser du ibland spåren i snön då den sökt efter sina byten som oftast är renar, rådjur, hare och ripa.
Ren Rangifer tarandus
Du ska ha en väldig otur om du inte ser någon ren under din vistelse här på sommaren. Renarna är då spridda över stora områden både på fjället och i skogen. Vintertid flyttas de flesta ner mot Sveg på vinterbete.
Rödräv Vulpes vulpes
Rödräven finns överallt runt vår anläggning, mängder av lyor finns utgrävda i sandåsarna i närområdet och ofta ses rävar som går rakt igenom anläggningen.
Skogshare Lepus timidus
Här i Ljungdalsfjällen finns uteslutande skogsharar som är vita på vintern och bruna under sommaren. Haren är nattaktiv men under senvåren kan du se den beta av den första grönskan som spirar runt stugorna.
Utter Lutra lutra
Denne lekfulle gynnare kan du få se på din vandring utefter våra strömmande vatten. Den är både skygg och diskret i sitt beteende, så mycket tur och stor uppmärksamhet krävs. Vintertid ser du deras spår och rännor mellan isvakarna i bäckar och åar.
Älg Alces alces
Älg finns det gott om i hela Ljungans dalgång. Är du uppmärksam och tyst har du en stor chans att se en älg var som helst i skogen. Kolla extra noga på hyggen som är några år gamla, där produceras mycket mat som älgen gillar.