Det finns mycket att upptäcka i vårt avlånga land! Fjärran från storstadspulsen kan du uppleva vildmarken och lugnet i storslagen fjällnatur.

Ett tips är att utforska Fjällmassivet Helags norr om Ljungdalen! Fjället utgör tillsammans med Sylarna det sydligaste högfjällsområdet i Sverige. Den högsta toppen mäter 1 797 m över havet vilket gör den till den högsta svenska bergstoppen söder om polcirkeln. På östra sidan finns den berömda Helagsglaciären som är 600 m lång.

Fjällområdet är välbesökt under både sommar- och vintersäsongen vilket säkert beror på att leden anses lätt att vandra, turen upp till den mysiga fjällstationen tar bara några timmar. På fjällstationen som är belägen på drygt 1000 meters höjd erbjuder man både fika, mat och shopping i en liten butik. Det går även att övernatta om man skulle vilja. Här finns också en avkopplande bastu och den öppna spisen i matsalen sprakar och värmer gott om kvällarna.

Helags nås enklast från Ljungdalen. Man vandrar först genom ett fjällbjörkslandskap innan man når kalfjället och sedan Helags. Fortsätter man vandra mot nordväst kommer man till Sylarna. Tillsammans med Blåhammaren och Storulvån bildar Sylarna den klassiska ”Jämtlands-triangeln”.

Om du är nyfiken på Helags vill vi gärna tipsa om att STF Fjällhornet Resort har ett alldeles utmärkt utgångsläge för ditt äventyr, 12 km är leden som tar dig från anläggningen till fjället.