STG Fjällhornet Resort

Utflyktsmål

Sommarens aktiviteter här i Ljungdalsfjällen bjuder på allt från lätta till längre vandringsturer, ridning, kanotpaddling, fiske och bad. Här finns också möjlighet att plocka bär och svamp. Kanske fylla en korg med guldgula hjortron? Ljungdalsfjällen bjuder också på ett rikt djurliv. Även vintertid finns en mängd aktiviteter att välja på, varför inte gå på tur - vid STF Fjällhornet Resort utgår flera fina turleder rakt ut i vildmarken.

Under våra temaveckor kan du följa med vår stugvärd på utflykter, läs mer under Erbjudanden.

Ljungdalen

Här finns en Ica-butik som även är spelombud och apoteksombud. På Ljungdalsfjällens Turistbyrå och kiosk kan du köpa fiskekort, kartor, souvenirer m.m. De är även Systembolags-ombud. Vidare finns det några trevliga restauranger i byn, tex Restaurang Fjällsippan, Tuvan Bar & Kök samt Helags pensionat. I byn hittar du också Ljungdalens Hemslöjd, Ljungdalens Hembygdsförening och Ljungdalens badhus med en 10x5 meters bassäng samt omklädningsrum och bastu.

Storsjö

Lilla Skogsmuseet i Storsjö visar autentiska föremål från den tiden man flottade timmer på Ljungan. Här finns en av de sista största stockarna som flottades ner till Torsborg. Här visas också gamla föremål och verktyg som användes vid flottning och skogsarbete. Föremålen har skänkts av privatpersoner i området. Storsjö kyrka är ett annat trevligt utflyktsmål. Den ursprungliga kyrkan i Storsjö byggdes redan 1751 och stora delar av interiören är bibehållen sedan dess. Kyrkan är öppen vardagar kl. 09.00 - 15.00. Varför inte ta en tur till den fina badviken med badbrygga i Storsjö? Här kryllar det av badsugna barn och vuxna varma sommardagar.

Storsjö Fågelskyddsområde

Ljungans inlopp i Storsjön bildar ett vidsträckt delta med skyddande vikar och holmar. I vikarna växer täta bestånd av vass och olika arter starr och fräken. Skyddande lägen i förening med tät vegetation och goda möjligheter till föda är den främsta anledningen till det rika fågellivet. Ett stort antal häckande eller rastande fåglar besöker området varje år. Från tre uppbyggda fågeltorn kan du se bland annat brushanar, tranor, svanar, dvärgmås, rödbena, storspov och bläsand. Under tiden 15 april-31 juli gäller särskilda bestämmelser för området enligt naturvårdslagen. Förutom fågeltornen finns utedass, bord med bänkar och en eldstad. (13)

Kvarnbäcksfallet

På andra sidan sjön, från Storsjö sett, ligger gårdarna Putten och Juliusgården. Härifrån är det inte långt till Kvarnbäcksfallet. Uppifrån fallet kan du se de mäktiga Lunndörrsfjällen resa sig bakom byn Storsjö och själva Storsjön som är Härjedalens näst största sjö. Från bilvägen är det ca 1 km brant stig att gå. Sommartid har caféet och loppisen i Juliusgården öppet. (14)

Fiskeområden

I Ljungdalsfjällen har du två fina fiskevårdområden att välja på, Ljungdalens Fiskevårdsområde och Storsjö Fiskevårdsområde. Här finns möjlighet att få både öring, röding och harr på kroken. Vill du prova fiskelyckan i fjällmarkernas vatten finns det även ett fiskekort genom Länsstyrelsen att köpa på turistbyrån, Storsjö Fiskecamp och även i en del butiker i området. Prata gärna med vår stugvärd för att få tips om fiske året runt.

Viksjön

Viksjön är en sjö som ligger ca 3 km söder om Ljungdalen. Det är dit de flesta tar sig när de vill bada. Badviken ligger ca 50 meter från parkeringen. Det är väldigt långgrunt med sandbotten och en smal sandstrand. (9)

Flatruetvägen

Sveriges högst belägna landsväg som går rakt över fjällplatån på nära 1 000 meters höjd över havet. Vägen är stängd på natten och vid dåligt väder på vintern!

Messlingen

På andra sidan Flatruetvägen ligger Messlingen. Här finns världsberömda hällmålningar vid Ruändan. En par kilometers promenad tar dig till den så kallade Evagraven, en lång djup spricka i fjällfoten. Den världsunika dvärgrödingen i Fiskhålsgraven har antagligen funnits där sedan istidens slut. Fiskhålsgraven bildades tillsammans med de andra gravarna runt Messlingen när den uppdämda issjön i Ljungans dalgång bräddades över. (18)

Öjön/Viksjön

Dessa sjöar och fjällområdet omkring är ett vackert och uppskattat område för fiske- och dagsturer. Kör till Ripans parkering uppe på Torkilstötets stugområde. Därifrån utgår en led (2 km) fram till båthusen vid nordöstra stranden av Öjön. (7/9)

Ljungris Sameviste

Lämplig dagstur för familjer. 5 km. (5)

Vargstjärnsstöten

Rester från gruvbrytningen (2) som skedde 1744-1757 och en mycket vacker utsikt över Ljungandalen ca 2-2.5 km från STF Fjällhornet Resort. (3)

Silverfallet

Från Skärkdalen åker du in vägen som är skyltad ”Skärvagsvallen”.  Vid vägens slut finns parkering och där börjar leden mot Dalsvallen. Drygt 2 km vandring i lätt (men ibland blöt) terräng fram till ån. Följ ån uppströms och efter ca 500-600 meter når du Silverfallet. Vackert och trevligt rastställe. (8)

Helags Fjällstation

Stationen som är belägen på drygt 1000 meters höjd vid Sveriges sydligaste glaciär drivs av Svenska Turistföreningen. Här erbjuder man både fika, mat och shopping i en liten butik. Det går även att övernatta om man skulle vilja dela upp etappen på två dagar. Här finns också en avkopplande bastu och den öppna spisen i matsalen sprakar och värmer gott om kvällarna. Det är 12 km dit och räkna med att det tar några timmar dit och lika många hem. Tel 0687-201 50. (11)

Röros i Norge

Röros är en gammal gruvstad och hela innerstaden är kulturminnesmärkt. Kyrkan - en ovanligt stor träkyrka - är värt ett besök liksom gruvmuseet. Avstånd ca 11 mil. (22)


Vinteraktiviteter

Hyra skoter

I Ljungdalsfjällen finns ett unikt område med fina leder för skoteråkning. Det är Ljungdalens och Storsjö Skoterklubb som ser till att lederna är så fina.  Det kostar att åka på lederna och skoterledkort hittar du på turistbyrån samt i en del butiker i området. Hyr skoter genom Snöskoterservice.

Längdspår

Från våra stugor åker du direkt ut i det Blå Spåret som är 4 km långt och pistas regelbundet. Här kan du se aktuell spårstatus. Mitt i Ljungdalens by, strax ovanför liften finns ett preparerat elljusspår på 2,5 km. Elljusspår på 2,5 km finns även i Storsjö. Alla spår prepareras kontinuerligt. Enkel spårkarta finns på turistbyrån.

Utförsåkning

Även om fokus i dessa trakter är på turlederna så finns det även stora möjligheter att spänna på sig pjäxor och slalomskidor och ge sig ut i backarna.
 
I Ljungdalens by finns Dunsjöliftens backar (6) med flera nedfarter och en 3-stolslift som tar dig upp i backen. Toppen ligger på ca 1000 meter och fallhöjden är 240 meter. Längsta nedfart är 2300 meter.  Här finns även skiduthyrning och lunchrestaurangen Tuvan Kök och Bar. Anläggningen är öppen över jul och nyår samt från vecka 7 och fram till påsk.
 
På väg ner till Ljungdalen hittar du också Torkilstötens lift (4). Här finns en släplift som tar dig upp på kalfjället. Här har du en otroligt vacker utsikt. All skidåkning sker i opistade backar. Är det nysnö väntar härlig off-piståkning. Du kan även åka liften upp för att ta dig vidare på kalfjället med turskidor, till tex Helags (12), Kesudalen, Öjön (7). Öppet sport och påsklov. Det finns skiduthyrning och värmestuga.
 
Vill du åka i lite större område så är det 4 mil till Funäsdalen (21) (vägen kan vara avstängd, se alltid info på vägverkets hemsida). I Funäsdalens skidområde finns 5 liftar och 16 nedfarter, skidskola, skiduthyrning, restaurang m.m.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev


You are now subscribed