Minus 31 grader! Vilken utmaning i denna kyla, jag som ska ha skotertur till Helags fjällstation med mina belgiska gäster. Känner mig lite tveksam till turen och faktiskt också lite besviken vädret när jag sätter mig i bilen och åker mot jobbet på STF Fjällhornet Resort. Men ju närmare jag kommer desto ”varmare” blir det, -24 och jag anar att temperaturen kommer att bli behagligare framöver dagen. Vi ska nog ta oss till Helags i dag trots allt!  Familjen samlas runt min stora släde. De kryper ner bland filtar, sovsäckar och fårskinn. De minsta bäddas ner i en cykelvagn som placeras i släden.
 
Mina funderingar om det är för skumpigt, för kallt eller för skrämmande för barnen får ge vika när vi kommer upp på kalfjället. Vita vackra vidder, molnfri himmel och leende gäster bak i släden. Jag behöver inte sälja in någonting. Vi fotograferar, är tysta och njutningsfulla, faktiskt nästan lite saliga.

Min belgiska familj med sina fyra barn är rosiga om kinderna. Vi gör flera stopp, tittar på järvspår, ser flygande ripor och någon enstaka skidåkare.

Helags fjällstation

 
Helags fjällstation tar emot oss med värme, soppa och goda våfflor. Vi sitter i storstugan och bekantar oss med varandra. Familjen kommer från södra Belgien och de har varit i Sverige flera gånger och hos oss på Fjällhornet Resort en gång, fast då på sommaren. Sofie och barnen har aldrig varit upp på kalfjället tidigare och det känns extra härligt att få bjuda på den upplevelsen en dag som denna.
 
De två minsta barnen somnar sött i sin cykelvagn redan ett par minuter efter att vi startat vår hemfärd, medan vi andra försöker ta in allt det vackra och storslagna.

Familjen och även jag får en dag att minnas, en dag att där känslan av tacksamhet och förundran över storslagenheten fyller oss till bredden.
 
Eva Åslund,
Platschef på Fjällhornet Resort