Inget väder hindrar oss från att ge oss ut och upptäcka eller bara njuta av den fantastiska natur vi har runt stugknuten här på STF Fjällhornet Resort. Men för att du ska få ut så mycket njutning som möjligt är det viktigt att du har funderat igenom vad du ska packa i din ryggsäck samt vad du ska ha på kroppen.

Längden på din tur, sällskapet, vad man gillar att äta, dagens väder m.m. avgör naturligtvis vad man stoppar i sin ryggsäck. Här kommer några råd och tips som gör din vandring extra njutbar.

I bakhuvudet ska man även ha med sig att vädret i våra fjäll kan skifta väldigt snabbt.


Vad ska jag ha på kroppen?

Tänkt på att det du ska ha på kroppen helst inte ska vara helt nytt och oanvänt. Ingenting kan förstöra så mycket som skoskav eller en tröja som har vassa sömmar. Så prova dina kläder och skor innan du ger dig ut. I dag finns många möjligheter att tänka klimatsmart och köpa begagnad utrustning och kläder. Klokt val både för plånbok och miljö.

Kängor eller stövlar är nog en smaksak, men kängor rekommenderas eftersom de ger bättre stöd för anklar och vrister samt skyddar från väta och stötar. Använd gärna dubbla strumpor och strumpan närmast foten ska vara av ull.

Byxorna får gärna vara både tåliga och bekväma. Väljer du shorts bör du ta med ett par långbyxor om vädret slår om eller myggen blir för närgången. Under vår och höst rekommenderar vi att du har ett underställ underst.

överkroppen behöver du ha ett tunt underställ i ull alternativt i funktionsmaterial närmast kroppen. Under varma dagar fungerar en t-shirt eller ett linne, men tänk då på att dessa ska vara bekväma och inte ger dig skav från ryggsäcken. Man bör också tänka på att solen tar rejält i fjällen, kom ihåg att smörja dina armar och axlar med hög solskyddsfaktor. När man stannar och vilar kan en fleecetröja eller tjockare ulltröja vara bra att plocka fram ur sin säck.

Skalplagg är din bästa vän i fjällen! Vind- och regntålig jacka och byxa är ett måste.
Dunjackan är inte bara ett plagg man bär på vintern utan också en ovärderlig när du ska fika, behålla värmen eller om en olycka skulle hända.

Vantar, mössa och buff är något vi använder året om. Vinden kan göra att du blir ordentligt kall även om solen skiner. Du kanske inte behöver dom men ha dom alltid med i din ryggsäck.

Vad packar du i ryggsäcken?

Det är klart att det är mycket tycke och smak som avgör vad som ligger i din ryggsäck, men vissa saker bör du alltid ha med dig.

  • Ombyte av strumpor och underställ
  • Solkräm, solglasögon och myggmedel
  • Matvaror, dryck, kåsa och ev. en spork (kombinerad kniv, gaffel, sked)
  • Sitt- eller liggunderlag
  • Karta och kompass
  • Kniv, tändstickor/tändstål
  • Reseapotek med första förband, inklusive skavsårsplåster
  • Plastpåse för skräp
  • Toalettpapper + liten trädgårdsspade för att gräva grop
  • Kikare och kamera

Sist men inte minst - glöm inte chokladkakan! Den kan vara en ”livräddare” för orken, kroppen och själen.

Trevlig vandring!