Inte mycket slår känslan när man glider i väg på skidor längs en led eller en fjällsluttning i obanad terräng och solen och vinden gör kinderna rosiga. Det är lite som att vandra fast med snö och med lite andra förutsättningar. Alla som kan vandra kan oftast även åka på turskidor.

Vinterturer är inte bara kul för vuxna, det kan även vara ett äventyr för mindre barn. De allra yngsta i sällskapet kan följa med nerbäddad i en fjällpulka. Om du är nybörjare är det klokt att gå längs markerade vinterleder men så småningom kan du börja utforska det fantastiska fjället utanför lederna. Förbered dig väl och var medveten om att fjällvädret kan slå om snabbt.  

Skidutrustningen är ungefär densamma för nybörjare som för den mer skidvane. Turskidor är breda och stabila. Vissa av dem passar för flack terräng med lössnö, men de flesta påminner om pistskidor, det vill säga har en stålkant som ger grepp på fjällsidorna. 

Några tips för att göra din tur extra härlig och säker på fjället:

  • Välj rätt skidor för din tur. Nybörjare använder skidor som är deras egen längd, medan skidor för proffs kan vara lite längre. Ett tips är att för enkelhetens skull börja med vallningsfria skidor och att hyra skidor kan vara en bra idé.
  • Klä dig enligt lager på lager principen. Använd ull eller funktionsmaterial och undvik bomull, så håller du dig varm och torr även om du blir blöt eller svettas. Skalplagg ytterst, gärna med extra plats för kläder under och rejäl huva för att skydda mot vind. Ha inte för trånga pjäxor och dra på dig dubbla strumpor för att undvika skoskav och frusna tår. Barn behöver ofta fler ombyten än vuxna, inte minst vantar och strumpor.
  • Packa smart så att du slipper bära onödigt tungt. En ryggsäck på 40 liter räcker för dagsturen.
  • Karta och kompass hjälper dig att planera din tur och är obligatoriska att ha med. Du kan även ta med en GPS eller ladda ner en digital fjällkarta och använda i offline-läge i mobilen. Tänk på att mobilen sällan har täckning och att batterier och powerbanks är väldigt känsliga för kyla.
  • Undvik att färdas ensam på vinterfjället och lämna alltid ett färdmeddelande. Det viktigaste i meddelandet är när du beräknas återvända samt att du kommer höra av dig då.
  • Ta med första förband, elastisk binda och skavsårplåster.
  • Använd solskyddsfaktor och solglasögon även när det är molnigt, eftersom snön reflekterar solen.
  • Fjällväder kan växla snabbt. Läs lavin- och väderprognosen innan du ger dig ut och anpassa din tur därefter. Var beredd att ändra er – att ha en plan är viktigt men också att kunna ändra sig.
  • Ta med mer mat och varm dryck än vad du behöver för din tur om något skulle hända. Ta många raster med barn. Russin, torkad frukt eller nötter ger snabb energi. Och glöm inte chokladen – den har räddat många situationer ?