Upptäck vandring i härliga Härjedalen. STF Fjällhornet Resort arrangerar två vandringsveckor med olika svårighetsgrader.

Vandringsvecka

De turer som erbjuds denna vecka är anpassade för dig som känner dig tryggare med en guide eller helt enkelt vill ha sällskap på vandringen. Beroende på vilket paket du bokat (vecka, kortvecka eller långhelg) går vi en eller två turer som är ca en mil vardera i en skiftande terräng med både myrar och fjällhedar.

När vi kommer upp på någon topp är utsikten formidabel med vyer mot Helagsfjällets 1 797 meter över havet med Sveriges sydligaste glaciär, Vålåsjöfjällen och dalgången efter älven Ljungan. I lugnt tempo tittar vi på blommor, fåglar och mycket annat som vi träffar på efter stigarna. Om det blir lämmelår har vi chansen att stöta på denna tuffa gnagare.

Eftersom terrängen är skiftande lämnar vi gymnastikskorna hemma och använder kängor eller rejäla stövlar. Regnkläder och en varm tröja är bra att ha med ifall vi skulle råka ut för någon regnskur. En vattenflaska och god fika som avnjuts under dagen är en självklarhet i ryggsäcken.

Vandring till Helagsfjället med topptur

Detta är en tur där det krävs lite vandringsvana och kondition. Första dagen går vi genom Kesudalens vackra dalgång med björkskog, fäbodstugor och Kesusjön som ligger som ett smycke i dalen. Efter ca 5 km försvinner björkskogen och vi kommer upp på fjällheden mot Helags där vi fortsätter den vältrampade stigen, tar en fikapaus och lyssnar efter fjällets näktergal blåhaken. Nu återstår ca 7 km vandring till Helags fjällstation där vi övernattar.

På fjällstationen kan man beställa en god trerätters middag eller laga egen mat i stugorna. Efter frukost och väderspaning bestämmer vi om toppturen är genomförbar, om så är fallet väntar några timmars vandring upp - nästan 800 höjdmeter till toppen, 1 797 meter över havet - och vid klart väder får vi som belöning en vidunderlig 360 graders utsikt över Sverige och in i Norge.

Efter denna upplevelse börjar vandringen tillbaka mot Fjällhornet med en rätt brant utförsbacke ner från fjället där vi kan träffa på fjällripor och snösparvar mellan klippblocken. Nöjda och glada återser vi stugbyn på eftermiddagen med en ny upplevelse i minnet.

Lite utrustningstips: Kängor eller stabila stövlar och regnkläder är ett krav. Mössa, vantar och en varm tröja kan behövas, extra strumpor kan vara skönt att byta till. Rejält med fika och en termos, vattenflaska. En bra ryggsäck, gärna med regnskydd. Skavsårsplåster kan vara bra att ha med vid behov.