Man behöver inte åka utomlands för att uppleva ett riktigt fågeläventyr.

Kent Moén har sedan år 2000 tagit hand om gästerna på STF Fjällhornet Resort och han arrangerar också flera aktiviteter för anläggningens gäster, bl.a. vandringar och fågelskådning. Här berättar Kent om sina upplevelser under fågelskådarveckan som i år arrangeras för 7:e gången på anläggningen.

"I sex år har jag nu arrangerat fågelskådarveckan på Fjällhornet och här kommer ett litet axplock på vad vi upplevt. För det är verkligen en stor upplevelse att en tidig morgon komma upp till Flatruet och se den smalnäbbade simsnäppan som snurrar runt i vattnet och virvlar upp insekter eller simmar runt och snappar åt sig mygglarver på ytan. Höra småspoven som drillar ute på myren eller att se brushanarnas tysta spel på en tuva, jordugglan som sveper fram på tysta vingar och söker lämmel och sork.

Artrikedomen är stor för att vara en fjällhed; fjällabb, fjällvråk, lappsparv och inte minst den skönsjungande blåhaken, även kallad fjällens näktergal, har vi njutit av varje år. Mellan 80-100 arter har vi kryssat under veckorna, den mest oväntade observationen är en rosenstare som visade sig nere i Ljungdalen 2011.

Fågelskådning är en hobby som alla kan ägna sig åt, man bestämmer själv vilken nivå man vill ligga på och man lär sig efter hand. Våra turer fungerar lika bra för nybörjaren som för den lite mer vane skådaren. En bra kikare, kläder efter väder och en ryggsäck laddad med fika bör man ha. En tubkikare tar skådningen till en ny dimension men den kostar en del.

Sist men inte minst, fågelskådning tar dig ut i naturen och du kommer att se och uppleva platser som du inte visste fanns. Man behöver inte åka till Peru (som i en nyligen avslutad tv-serie) för att uppleva de stora fågeläventyret men vem vet, kanske hamnar du där till slut."